,

Yip Man nagymester élete

1893 Októberében született, 1972 Decemberében halt meg 79 éves korában. Egész életét a Wing Chun Kung Fu-nak szentelte. Ő emelte a Wing Chun-t mai méltóságára. Szerte a világon, tanítványai folytatták cikkek írását Yip Man Nagymesterről, életéről és teljesítményeiről. Ezért, hogy megünnepeljük Yip Man születésének 100. évfordulóját, megírtuk ezt a krónikát mindazoknak, akik érdeklődnek a Wing Chun iránt.

1893 Október 14.-én született a Ching-dinasztiában, Fut Shan városában, Kwong Tung tartományban, amely akkoriban a Lam Hoi megyében volt. Így Yip Man születési helyét gyakran a kwong tung-i Lam Hoi-nak tekintik.

Yip Man Nagymester édesapját Yip Oi Dor-nak, édesanyját Ng Shui-nak hívták, egyike volt négy testvérének. Bátyját Gei Gak-nak hívták (Yip Nagymester neve eredetileg Gei Man), húga neve Wan Mei volt.

———————————————————————————————————-

Kora: 6-12 éves
Hely: Fot Shan

Yip Nagymester Wing Chunt tanult Chan Wah Shun-nal. A hely Fut Shan város főutcája volt, a Yip család lakóhelyén. A kert ma a kormány tulajdona, a ház már nem létezik. Ebben az időben Yip Man-nal tanult Lui Yui Chai, Ng Chung Sao, Ng Siu Lo és sokan mások.

———————————————————————————————————-

Kora: 12 éves
Hely: Fut Shan

Chan Wah Shun elhunyt, de halála előtt arra kérte Ng Chung Sao-t, hogy segítsen Yip Man-nak befejezni a Wing Chun rendszert. Chan Wah Shun testét Kung Fu tanítványai elvitték Shun Dak-ba, Chan faluba temetésre.

———————————————————————————————————-

Kora: 44 éves
Hely: Fut Shan

A japánok megszállják Dél-Kínát.

———————————————————————————————————-

Kora: 44-52 éves
Hely: Fut Shan

Yip Man 8 évig harcolt a japánok ellen, de végül Fut Shan-t elfoglalták. A Nagymester megesküdött, hogy a bábkormány őt nem használhatja fel semmire. Így elszegényedett és gyakran éhezett. Szerencsére egy jó barátja, Chow Cheng Chung ellátta élelmiszerrel időről időre. Yip Man vissza akarta fizetni kedvességét és elfogadta fiát, Chow Kwang Yiu-t tanítványaként. 1941-től 1943-ig Wing Chunt oktatott egy gyapot gyárban Wing On-ban. Ebben az időben tanult Chow Kwang Yiu-val Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai, Chow Sai és sokan mások. Kwok Fu és Lun Kai még ma is élnek és Wing Chunt oktatnak Fut Shan-ban.

———————————————————————————————————-

Kora: 52 éves
Hely: Fut Shan

A japánok elhagyják az országot.

———————————————————————————————————-

Kora: 52-56 éves
Hely: Fut Shan

Ez alatt az idő alatt Yip Man keményen dolgozott. Habár szerette a Wing Chunt, egy kis időre abba kellett hagynia. Egészen addig, amíg 1948-ban egy barátján, Tong Kai-on keresztül megismerkedett Pang Lam-mal, aki könyörgött neki, hogy tanítson neki Wing Chunt. Még ebben az elfoglalt időben is Yip Man edzette Pang Lam-ot a Fut Shang Cheung Yee Atlétikai Egyesület termében.

———————————————————————————————————-

Kora: 56 éves
Hely: Macao, Hong Kong

Yip Mester Macao-n keresztül Hong Kong-ba utazott, de 2 hetet töltött Macao-ban egy barátjánál, akinek madár boltja volt.

———————————————————————————————————-

Kora: 57-60 éves
Hely: Hong Kong

1950 Júliusában Yip Man tanítani kezdett Kowloon-ban a Dai Lam utcán. Az első Wing Chun osztálya a „Restaurant Workers Association” (Éttermi Dolgozók Egyesülete) számára volt. Amikor megnyitotta az osztályát, csak 8 tanítványa volt, köztük Leung Shang és Lok Yiu. Mindannyian éttermi dolgozók voltak, de később csatlakozott hozzá Tsui Shan Tin, Yip Bo Ching, Chiu Wan, Lee Yan Wing, Law Peng, Man Siu Hung és sokan mások. Ezt az időszakot hívták a „Restaurant Workers Association” előterének. Yip Mester tanított a „Restaurant Workers” (Éttermi Dolgozók) Shang Wan ágának UnionHQ részénél Hong Kong-ban. Tanítványai között volt Lee Wing, Yue May Keng, Lee Leung Foon és mások.

———————————————————————————————————-

Kora: 60-61 éves
Hely: Hong Kong

Amikor Leung Sheung vereséget szenvedett a egyesületi választáson, Yip Man az iskolát a Hoi Tan utcára költöztette. Ez alatt az idő alatt tanult nála Wong Shun Leung, Wong Kiu, Wong Chaok, Ng Chan és sokan mások. Yip Mester privát órákat is tartott a „Three Prince Temple”-ben (Három Herceg Temploma) a Yue Chow utcán. Tanítványa Lee Hong és mások.

———————————————————————————————————-

Kora: 61-62 éves
Hely: Hong Kong

Leung Sheung-ot újra megválasztották a „Restaurant Workers” vezetőjének, így Yip Man visszatérhetett a UnionHQ-hoz. Ezt hívják a „Restaurant Workers Association” későbbi szakaszának. Ebben az időben csatlakozott hozzá Lee Kam Sing, Kan Wa Jeet (Victor Kan), Lo Man Kam, Cheung Cheuk Heng (William Cheung) és mások.

———————————————————————————————————-

Kora: 62-64 éves
Hely: Hong Kong

A következő 5 év alatt Yip Man az iskoláját Lee Chang Oak Chuen-hez költöztette. Tanítványai Mek Po, Yeung Hei, Moi Yat, Ho Kam Ming és mások. Ez alatt az idő alatt Yip Mester főleg privát órákat tartott.
Sau Kei Wan, Shun Kei fazekas bolt. Tanítványa Wong Pak Yee, Wong Wei, Yeung Chung Han, Chow Lok Gee, Wong Kwok Yau és még sokan mások.
Tsim ha Tsui, Bong Lak Hong. Tanítványa volt Tong Cho Chi, Lee Fat Chi, Chang Tak Chiu, Tam Lai és mások.
3 Tai Po utca. Tanítványa Chung Kam Chuen, Chung Wing Hong.

———————————————————————————————————-

Kora: 69-70 éves
Hely: Hong Kong

Yip Man átköltöztette iskoláját a Tai Po utca 61-re, a Heng Yip épület egyik egységébe. Itt tanítványa volt Cheung Yiu Wing, Ho Luen, Jun Ching On, Chan Woon Lam, Chang Tai Yim és Kwok See Yan. Privár órákat tartott Yee Wa szabó boltjában. Itteni tanítványai Peter Chang, és sok ember Po Lak Hong-ból.

———————————————————————————————————-

Kora: 70-72 éves
Hely: Hong Kong

Az iskola a Tai Sang étterem felső szintjére költözött a Fook Chuen utcában. Eredetileg ez volt a raktár. A tulajt Ho Luen-nek hívták, aki megengedte nekik, hogy használják a szobát. A legtöbb tanítvány a Heng Yip épületből szintén átjött ebbe az épületbe. Csakúgy, mint Ho Luen, itt edzett még Yeung Chung Hon, Wat Yung Sung, Pang Kam Fat, Jun Ching On, Lee Yan Wing és Yau Hak So. Ez alatt az idő alatt Yip mester más diákoknak is tartott privát edzéseket, főleg a rendőrségről, a Hin Hing utcában. Közéjük tartozik Tang Sang, Lam Ying Fat, Yuen Chi Kong, Lee Yiu Fei, Wong Kok és még mások.

———————————————————————————————————-

Kora: 72-79 éves
Hely: Hong Kong

A Tai Sang étteremben megszűnt az iskola és Yip Man a Tung Choi utcába költözött, mert már öregedett. Annak ellenére, hogy részben már visszavonult, még tartott privát edzéseket. Ez alatt az idő alatt a tanítványok Yip Man otthonába érkeztek. Közéjük tartozik Wong Chung Wah (Yat Oak Goi Tse), Wong Hei,Hong Jap Sum és mások. Ezen kívül még másik 4 helyre járt tanítani:

1. A „Ving Tsun Athletic Association”-hez, ami 1967-ben az első hivatalosan regisztrált harcművész közösség volt. Az egyesület úgy döntött, hogy Kung Fu órákat nyit, az egyesület címe alatt. Ennek az vezetésére Yip Man-t nevezték ki. Őt segítette Jun Ching On, Fung Hon, Wong Hon Chung és mások. Ez csak 3 hónapig tartott.

2. Chan Wei Hong otthona a Waterloo utcában, itt tanult Chen Wei Hong, a Siu Lung testvérek, Wong Chi On, Chan Kam Ming, Chung Yau, Lau Hon Lam, Man Yim Kwong és mások.

3. Chi Yau utca. Amikor Chan Wei Hong-nak más dolgai lettek, és nem tudta folytatni a Waterloo utcában Yip mester Lau Hon Lam otthonának a tetejére költöztette az iskolát. Itt csatlakozott hozzá még Wong Chi Ming, és elfogadott tanítványának egy lányt, Ng Yuet Dor-t is.

4. Siu Fai Toi, a jogtanácsos Yip Sing Cheuk házában. Tanítványai többsége is főleg jogtanácsos/ügyvéd volt. Ez volt az utolsó hely, ahol Yip Man kung fut tanított. A Nagymester az otthonában hunyt el a Tung Choi utcában 1972 December 1.-én. 79 évig élt.