,

Vicent Gironda – A vasguru

Amikor Arnold először megérkezett Amerikába, lement Vince stúdiójába és bemutatta magát: „Arnold Schwarzenegger vagyok, Mr. Univerzum!” Vince ránézett és csak annyit mondott: „Nekem csak egy kövér f**znak tűnsz!”

Vince Gironda New Yorkban, Bronxban született 1917. november 9-én. A szüleivel még gyerekkorában nyugat Los Angelesbe költöztek, amikor az apja kaszkadőri munkát kapott a készülő Ben Hur filmben. Vince is megpróbálta a kaszkadőri pályát még fiatalon, de amikor látott egy fotót John Grimekről, rájött, hogy milyen fontos a fizikum és a jól felépített test, ezért elkezdett súlyokkal edzeni még 22 évesen.

Az első terem, ahol elkezdett edzeni, a helyi YMCA edzőterem volt. Körülbelül 8 hónapot edzett itt, mielőtt az Easton Brothers edzőteremre váltott volna. Az Easton Brothers edzőteremben fejlesztette magát személyi edzővé és tanulta meg az alapokat ahhoz, hogy saját edzőterme legyen. Ezután nyitotta meg az első edzőtermét, a Vince’s Gym-et, Észak-Hollywoodban, Kaliforniában, 1948-ban.

Edzés filozófiája

Girondát gyakran idézik, miszerint „a testépítés 85%-ban az étkezésen múlik”. Ugyancsak egy korai szószólója volt a szénhidrát csökkentett diétának és javasolta a táplálékkiegészítők használatát, úgymint a szárított máj tabletta, 225mikrogrammos algatabletta, C-vitamint tabletták, emésztő enzimek és a mellékvese hormontermelését elősegítő egyéb kiegészítők. Bizonyos esetekben Gironda napi 36 nyers tojást javasolt, nyers (homogénezetlen, pasztörizálatlan) tejszínnel és tejjel. A nagy mennyiségben fogyasztott nyers tojás szerinte felért a Dianabol szteroidokhoz hatékonyságban, habár nagy ellenzője volt a szteroidhasználatnak a fizikum fejlesztése érdekében, mert szerinte ez hozzájárult a testépítésben kialakult groteszk kinézetnek.

Sokak szerint unorthodox edzéssel kapcsolatos elképzelései voltak, ami a nagy többség edzési alapelveinek ellent mondtak. Például sok más erőedzővel ellentétben ő nem tanácsolta a kétkezes tárcsás súlyzóval való guggolást (az edzőtermében nem is volt guggolókeret), azt állítva, hogy a farizmok és a csípőizmok túlfejlettségét okozzák a négyfejű combizommal szemben.

Kivételt ez alól azok a női sportolók képeznek, akiknek szükségük van a far- és csípőizmok ilyen jellegű fejlettségére. Gironda leginkább a következő gyakorlatokat ajánlotta lábedzésre: lábtolás, lábnyújtás, sissy guggolás, hack guggolás és egy speciális guggolásfajta a „Vince-féle comberősítő guggolás” a négyfejű combizom fejlesztésére. Továbbá egyike volt azon keveseknek az akkori testépítő világban, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a felülések vajmi keveset tesznek a hasizmok erősítéséért.

Gironda felszólalt az ellen is, hogy a mellkast a klasszikus fekve nyomással erősítsük, mivel a fekve nyomás túlzottan használj az elülső deltaizmokat és így nem alkalmas igazán a mellkas erősítésére, helyette inkább a „nyakból nyomás” nevű gyakorlatot használta, ahol a rúd lejjebb van engedve, szélesebb fogást használunk és a mellkas helyett közvetlenül a nyakhoz engedjük le a rudat. Vince szerint a „Gironda tolódzkodás” nevű gyakorlat a legjobb mellkas-mellizomfejlesztő gyakorlat mind közül.

Vince szerint a mellizomnak egy páncélhoz hasonló egybefüggő izomnak kell lennie, nem két különálló izomnak. A széles hátizommal kapcsolatban pedig azt tanácsolja Vince, hogy használjuk a teljes mozgástartományt, húzzuk fel magunkat annyira, hogy a mellkasunkat érintse meg a húzódzkodó rúd, hogy elérjük a maximális kontrakciót a széles hátizom esetében. Ha a maximális izomtömeget szeretnénk a vállainkra pakolni, akkor Vince szerint maradjunk az emeléseknél! (Előre emelés kézi súlyzóval, oldalemelés állva, döntött törzsű oldalemelés). A tricepsz tekintetében a „tricepsz nyújtás fej fölött egykezes súlyzóval” gyakorlatot tartotta a legmegfelelőbbnek, padon fekve végezve, úgy, hogy a könyököt kitámasztja a pad, leengedem a súlyzót és a tricepsz erejét használva visszahúzom a kiinduló helyzetbe. A bicepsz esetében a bicepsz hajlítás, a koncentrált bicepszhajlítás és a kétkezes bicepszhajlítás padon végezve verhetetlen!

A testépítéssel kapcsolatban az volt az alapelve, hogy izolációs gyakorlatokat használva erősítsük fel a test egyes izmait, hogy majd az összeállhasson egy egységes egésszé!

Ahogy a 60-as évek teltek, Vince hírneve egyre nőtt, mint személyi edző, mert a tanítványai minden fontos versenyt megnyertek, közülük is a leghíresebb Larry Scott volt, aki megnyerte az első IFBB Mr. Olympia címet 1965-ben. Testépítők, akik Vince termében edzettek az évek során: „Body by” Jake Steinfeld, Lou Ferrigno(„A hihetetlen Hulk”), Frank Zane, Don Howorth és Arnold Schwarzenegger.

Vince Gironda „Vasguru”-ként vált ismertté, ezt a jelzőt Deni Walter, volt magazinszerkesztő, fotós, újságíró használta rá először és ezután maradt meg így a köztudatban.